beoordeling: 8.5

Bar Alaska

Door: Jaap van ‘t Hof – 22/06/2025

Contactgegevens:

Kerkhoflaan 145
3034TC Rotterdam
Telefoon: 010 – 254 2081
Email: info@baralaska.nl

Openingstijden:

woensdag

16:00

23:00

donderdag

16:00

23:00

vrijdag

16:00

23:00

zaterdag

12:00

23:00

zondag

12:00

23:00

Review

Een rauwe parel in Crooswijk

Lekker aanschuiven in een oude Rotterdamse volkswijk — dat kan tegenwoordig gewoon in Crooswijk. Op de kruising van de Paradijslaan en de Kerkhoflaan ligt Bar Alaska, gevestigd in een prachtig hoekpand aan de Rotte. De nieuwste loot aan de stam van de “Double Trouble”-groep, die je misschien al kent van Café Marseille, Eurobrouwers en Cateraar Veldcuisine.

Een plek met karakter

Bar Alaska omschrijft zichzelf als een ode aan Rotterdam en Crooswijk, maar ook als een internationale buurtkroeg. Denk aan koude biertjes, goede wijnen, verrassende cocktails en een wisselend aanbod aan pub food. Het terras aan de Rotte is ronduit fantastisch. En de legendarische vrijdagmiddagborrels, de ballen van Slagerij Haak en oesters voor 1 euro op zondag zorgen voor een extra Rotterdams randje. Reserveren is geen overbodige luxe als je zeker wil zijn van een plaatsje.

Zondags snacken in de zon

Wij belandden er op een zonnige zondagmiddag, met zin in iets simpels — en kregen een middag om niet te vergeten. De bediening was er vlot bij. We trapten af met een fris biertje van De Eeuwige Jeugd en een glas gemberbier. Daarbij wat goed brood met demi-sel boter, net genoeg om de eerste trek te stillen.

Calamares zoals ze bedoeld zijn en oester voor een euro

Eerste gerecht: calamares. Niet die rubberachtige ringen uit een plastic zak, maar vers, zelfgemaakt, krokant gefrituurd en mooi gepresenteerd met citroen, platte peterselie en een fijne dip. Echt goed.
Daarna de oesters. Op zondag betaal je hier slechts één euro per stuk voor. En dat proef je er níet aan af. Ze waren zacht, zilt, fris en smaakvol. Een koopje van jewelste — zeker als je weet dat je op sommige plekken vier euro neertelt voor een beduidend minder exemplaar.

Gehaktballen uit de oude doos en Zuid-Europa in Crooswijk

De albóndigas (Spaanse gehaktballetjes) kwamen daarna. Vijf stevige ballen in een rijke tomatensaus, waarvan het vlees zo maar eens geleverd zou kunnen worden door de  gerenommeerde Crooswijkse slager Haak die tegenwoordig in Capelle aan den IJssel is gevestigd. Kruidig, smeuïg, hartig. Zo’n gerecht waarbij je denkt: dit moet gewoon op tafel staan in een buurtkroeg als deze.
We proefden ook ansjovis op tomaat met olijfolie en peterselie — eenvoudig maar krachtig. Daarna een verrassend groentegerecht van venkel en zeekraal. Zilt, kruidig, een tikje dropachtig: mooi in balans en helemaal passend bij zo’n zomerse dag.

Pastel de nata als afsluiter

Als toetje: een klassieke pastel de nata. Knapperig bladerdeeg, zachte roomvulling, licht gekarameliseerd aan de bovenkant. Alsof je even in een achterstraatje in Lissabon belandt. Een perfecte afsluiter van deze culinaire middag.

Schurende randjes, maar dat is juist de charme

Bar Alaska valt niet makkelijk in een hokje te stoppen. Zuid-Europese smaken, Rotterdamse flair, en een tikje ongepolijst. Zo kan het zomaar gebeuren dat er naast je op het terras ineens een koelkast wordt opgehaald. Of dat de muziek alle kanten opgaat: van Fado tot flamenco tot Frans Duijts. En ja, ineens zingt iedereen luidkeels mee met Laat de zon in je hart. Dat is dus Alaska. En dat is dus ook gewoon Crooswijk.

Prijs-kwaliteit dik in orde

Voor een middag borrelen en eten met z’n tweeën betaalden we nog geen 65 euro. Geen fles wijn, wel een paar drankjes en flink wat kleine gerechten. Betaalbaar genieten, zonder poespas. Conclusie: Bar Alaska is een rauwe, warme, soms chaotische, maar altijd verrassende plek. Geen perfectie, wel karakter. En dus komen we zeker nog eens terug.

 

Pluspunten

  • Prijs/kwaliteit verhouding
  • Net even iets anders
  • Lekker terras
  • Vriendelijke en vlotte bediening

Verbeterpunten

  • De volgorde van het uitserveren van de gerechtjes mag iets logischer