Berta aan Tafel

Berta aan Tafel

Door: Jaap van ‘t Hof – 06/01/2023

Contactgegevens:

Calandstraat 12A
3016 CB Rotterdam
Telefoon: 06 – 386 88 612
Email: info@barberta.nl

Openingstijden:

donderdag

12:00

23:00

vrijdag

12:00

23:00

zaterdag

12:00

23:00

zondag

12:00

23:00

Review

Twee Berta’s

Aan weerszijden van de legendarische zeemanskroeg Captains Cabin zijn tegenwoordig twee etablissementen gevestigd waar je een mooi stukje Spanje kan beleven. In Bar Berta kan je, zoals ze dat in Spanje doen, traditioneel tapas eten. In Berta aan Tafel wordt het allemaal ietsje luxer en kan je naast tapas ook wat grotere gerechten eten. Bij die laatste zaak aten wij ons buikje rond.

Divers publiek

Wat direct opviel is dat in Berta aan Tafel niet direct de nouveau riche van Rotterdam was neergestreken. Uiteraard kunnen de buurtbewoners uit al die nieuwe luxe appartementen in het Scheepvaartkwartier er volop genieten, en dat doen ze dan ook, maar ook bezoekers van andere pluimage waren tijdens ons bezoek aanwezig. Een hele normale traditionele familie, een groepje studentes, maar ook een wat grotere vriendengroep, die duidelijk iets te vieren had (de cava werd ontkurkt). Allen maakten deel uit van de aanwezigen bij Berta aan Tafel.

Meegenieten van de Open Keuken

In de open keuken van Berta aan Tafel maken twee Spaanse koks de dienst uit. We vroegen het even na en het bleek dat we te maken hadden met echte Spaanse koks. De een kwam uit het Noorden van Spanje en de ander uit het Zuiden. Die invloeden zijn goed terug te zien in de gerechten die je geserveerd krijgt. De ene keer waan je je in Andalusië, de andere keer denk je dat je in Bilbao aan het eten bent.

Top Tortilla

Na het heerlijke knapperige brood dat samen met een huisgemaakte tomaten tapenade en een aioli werd geserveerd gingen we er eens even goed voor zitten. Want het tweede gerechtje wat we deelden was een tortilla. En nu is geen ene tortilla hetzelfde. Je hebt ze in verschillende formaten, met elke keer weer een iets andere inhoud. Van de tortilla die wij op ons bordje kregen kunnen we zeggen dat die alle verwachtingen overtrof. Wat een smeuïgheid, wat een mooie combinatie van gekonfijte ui, ei en aardappel. Precies op de juiste temperatuur. Ook hier kregen we aioli bij, maar eigenlijk heb je die helemaal niet nodig. De smaak puur beleven, dat is wat deze tortilla verdient!

Mojama: de pata negra uit de zee

Als Spanje liefhebbers zijn we helemaal gek van gedroogde vis. Iets wat Nederland wel eens vergeten wordt, maar waar ze in het Zuiden van Spanje helemaal wild van zijn. Zo ook Mojama: Gezouten en gedroogde plakjes van de Rode Tonijn. Een beetje de Pata Negra uit de zee. Bij Berta aan tafel serveren ze deze prachtige delicatesse samen met Artisjokken (waren het de Valenciaanse?) , zilverui en amandelschaafsel. Wat wil de culinaire liefhebber nog meer?

Gamba’s

Een lekkere gamba uit de Middellandse Zee misschien? Of die daar ook echt vandaan kwam weten we niet zeker en zijn we vergeten te vragen. De smaak viel zeker te vergelijken met die heerlijke rode gamba’s die we ooit in Palamos (Catalunya) op de markt kochten. Een tip: Consumeer de hele gamba, zuig vooral de kop uit, hier zitten de beste smaken van het beestje. ¡Muy rico!, zeggen de Spanjaarden daarover.

Berenjenas

Ook zoiets wat aan het oog en mond van de gemiddelde Nederlander voorbij gaat: Berenjenas. Dat zijn in een licht knapperig deeglaagje gefrituurde aubergine-schijfjes. Doordat de hitte de aubergine zeer zacht maakt krijg je een beetje de structuur en smaak van een pannenkoek, maar dat net met wat meer bite. Om het allemaal nog beter op smaak te krijgen worden deze groenten vaak samen op tafel gezet met Miel de Caña. Miel staat voor honing, maar het gaat hier om stroop van suikerriet. De Spanjaarden hebben het honing genoemd zonder tussenkomst van bijen net zo goddelijk smaakte als honing. Bij Berta aan Tafel hebben de twee Spaanse koks het goed begrepen om ook dit gerecht op de kaart te zetten. De uitvoering was top!

Queso en Postre

En waarom geen kaas na al dit lekkers. En uiteraard kaas op zijn Spaans. Lekkere stukjes Manchego schapenkaas zoals we die in elke restaurantje in Spanje ook tegenkomen. Geserveerd met Membrillio van kweeperen. De combinatie van deze twee tegenpolen zorgt voor een heerlijke smaaksensatie.
En dan het toetje, in het spaans “postre” genoemd: Ook hier wederom puik werk van de keukenbrigade die ons wist te verrassen met een brioche die samenkwam met pruimenijs. Daarbij mag vermeld worden dat de finesse in de saus zat: een caramel van Olorosso sherry. Wat een mooi geheel!

Wijnen en bier

We dronken bij deze gerechten een paar mooie rode wijnen. Zowel de Consentido Monastrell als zo ook de Agricola Garnacha vielen prima in de smaak bij het eten dat op ons bordje lag. Wil je een biertje, dan kan dat ook! Een flesje Mahou pils, dat je echt overal in Spanje kan krijgen, ontbreekt bij Berta aan Tafel zeker dan ook niet.

Conclusie

Het Scheepvaartkwartier mag blij zijn met een mooi restaurantje als Berta aan Tafel. Vreemd genoeg zijn ze niet heel de week open. De prijs-kwaliteit verhouding is zeker meer dan prima. Als je met zijn tweeën bent kan je hier nog onder de honderd euro een goed hapje eten. Wil je wat uitbundiger eten dan kan je ook voor een authentieke paella terecht. Kan haast ook niet anders in een Spaans restaurant waar met zoveel passie wordt gekookt. Wij gaan zeker nog een keer terug om twee deuren verder ook de tapas van Bar Berta te testen. Als het mooi weer is, dan zullen we zeker om op het grote terras plaatsnemen.

Pluspunten

  • Heerlijke authentieke Spaanse gerechtjes
  • Kwaliteit is top, keukenbrigade heeft verstand van zaken
  • Mooie ligging in het Scheepvaartkwartier
  • Prijs-kwaliteit verhouding

Verbeterpunten

  • Muziek niet helemaal in overeenstemming met de sfeer van een Spaans restaurant