beoordeling: 7
Type bar: Allday cafe

De Gele Kanarie Cafe

Interieur van cafe de Gele Kanarie op de Binnenrotte

Door: Jaap van ‘t Hof – 24/09/2022

Contactgegevens:

Binnenrotte 200
3011 HC Rotterdam
Telefoon:
Email: binnenrotte@degelekanarie.com
Wijk: Laurenskwartier

Openingstijden:

maandag

09:00

23:00

dinsdag

09:00

23:00

woensdag

09:00

23:00

donderdag

09:00

23:00

vrijdag

09:00

01:00

zaterdag

09:00

01:00

zondag

11:00

22:00

Review

Kleine Kanarie

Op marktdagen is het goed toeven aan de Binnenrotte in Rotterdam. Op de plaats waar Rotterdam zo’n beetje ontstond is er elke zaterdag en dinsdag markt. Talloze kramen brengen de meest uiteenlopende etenswaren aan de Rotterdammers. Daarnaast is de indoor Markthal ook niet meer weg te denken als icoon van de stad. Schuin tegenover de markthal is De Gele Kanarie Café neergestreken. Een kleine kanarie als je deze zaak vergelijkt met de originele Gele Kanarie aan de Goudsesingel. Desondanks wel een complete Kanarie met de look en feel zoals we die ook van zijn grote broer gewend zijn.

Koffie, koffie en nog eens koffie, maar ook bier!

Op marktdagen is het een komen en gaan van marktbezoekers. Na hun inkopen komen ze nog een bakkie pleur halen. Dat waren ze gewend toen in hetzelfde pand het Douwe Egberts café nog gevestigd zat. Dat je nu ook een biertje kan kopen was voor de bezoekers die naast ons zaten dan ook een grote verrassing. De koffie is overigens van niemand minder dan de Rotterdamse koffiemaker Man met Bril. Kwaliteit dus, en na het proeven van een cafe Latte werd dat nog maar eens bevestigd.

Eigen gebrouwen bier

De Gele Kanarie serveert in haar café naast een heel assortiment bieren op fles ook een aantal eigen brouwsels die in grote biertanks boven de bar worden opgeslagen. Er zijn wat lichte pils varianten, maar wij kozen voor de Avian Spectacle IPA. De bediening maakte de naam nog completer door er Two Chefs aan toe te voegen. Allemaal prima hoe zo’n biertje heet, de kwaliteit daar gaat het om… en deze viel zeker in de smaak. Uiteraard de bitterheid die bij een IPA hoort, maar niet te overdreven. Sterker nog, dit bier met 6,8 % alcohol is zo goed doordrinkbaar dat het er niet bij eentje bleef.

Wijn

Ook verkrijgbaar waren een aantal wijnen. De keuze viel op de Nero ‘d Avala. Een Siciliaanse Primitivo die het prima doet in de  middag. Niet te zwaar, niet te ingewikkeld, maar gewoon doordrinkbaar. Een beetje zoals het bier.

Menukaart

De Gele Kanarie Cafe heeft ook een menukaart waar de nodige gerechtjes op staan. Geen ingewikkelde materie overigens maar lekker rechttoe rechtaan. De gemiddelde marktbezoeker zal het zeker kunnen waarderen,. Waarom moeilijk doen als het ook makkelijk kan? Zo staan er diverse burgers op de kaart en zijn er ook wat planken met diverse lekkernijen die je kan delen. Wil je wat snacken bij je Gele Kanarie biertje? Dan zijn er uiteraard ook bitterballen of tosti’s verkrijgbaar

Mensen kijken

De Gele Kanarie Cafe heeft een groot terras geërfd. Dat wordt komende zomer, met name op de niet-marktdagen, genieten. De Binnenrotte, waar je vroeger een kogel kon afschieten zonder iemand te raken, is tegenwoordig een druk plein waar veel mensen van binnen en van buiten Rotterdam het heerlijk toeven vinden. Als de eerste zonnestralen arriveren verwachten wij dat van dit terras dan ook gretig gebruik gemaakt zal worden.

Pluspunten

  • Lekkere betaalbare huisgebrouwen biertjes
  • Less is more
  • Mensen kijken op het terras
  • Vlotte bediening

Verbeterpunten

  • Sluitingstijd in het weekend wat aan de vroege kant